DSL یکی از تکنولوژی هایی است که دسترسی به اینترنت را در چند سال اخیر، متحول کرده است. پیش از ADSL، دسترسی به اینترنت از طریق مودم های Dial-up امکان پذیر بود که باعث اشغال شدن خط تلفن میشد. ولی ADSL چطور کار میکند که خط تلفن اشغال نشده و اینترنتی با سرعت حداکثر 24Mbps را میتواند فراهم کند؟ در این مقاله، میخواهیم پاسخ این سوال را بررسی کنیم.
Digital Subscriber Line یا DSL، تکنولوژی است که دارای چندین زیر شاخه میباشد. معروفترین آنها، ADSL یا Asymmetric DSL میباشد که ما برای دسترسی به اینترنت، از آن استفاده میکنیم. همانگونه که از نام ADSL بر میآید، سرعت Download و Upload آن نامتقارن است. حداکثر سرعت Download در ADSL میتواند 8Mbps و حداکثر سرعت Upload آن میتواند 1.544Mbps باشد. با این همه Revision جدید ADSL، نسخه +ADSL2 بوده که حداکثر سرعت Download آن 24Mbps و سرعت Upload آن به 1024Kbps میتواند برسد. ساختار شبکه DSL به صورت زیر است:
ISP در هر منطقه مخابراتی، دستگاههایی به نام (DSL Access Multiplexer (DSLAM نصب میکند. هنگامی که شما درخواست اینترنت ADSL میدهید، خط شما نیاز به رانژه شدن دارد. رانژه شدن خط به معنی آن است که خط شما از سوئیچ مخابرات جدا شده و به DSLAM متصل شود. با این همه برای اینکه خط شما همچنان امکان شمارهگیری نیز داشته باشد، DSLAM دارای Splitter ای میباشد که خروجی این Splitter، مجددا به سوئیچ مخابرات متصل میشود تا شما همزمان بتوانید Voice و Data را بر روی خط تلفن خود داشته باشید. تصویر زیر، DSLAM Huawei را نشان میدهد:
فاصله DSL Modem تا DSLAM حداکثر میتواند 6 کیلومتر باشد. DSLAM دارای کارت Uplink ای است که توسط فیبر نوری، به روتر Service Provider متصل میشود. این روتر، اصطلاحاً BRAS نام دارد که PPPoE Server میباشد. Service Provider برای اینکه بتواند شما را اهراز هویت کند، نیاز به دریافت User Name و پسورد شما دارد. محبوبترین پروتکل لایه دو که امکان Authentication را فراهم میکند، PPP است. بنابراین Username و پسورد دریافتی از Service Provider را در ADSL Modem خود تنظیم می کنیم. عموماً Service Provider ها دارای سروری جهت Authentication و Authorization هستند که اعتبار حساب شما را بررسی میکند. در صورتی که حساب شما اعتبار کافی را داشته باشد، دسترسی شما به اینترنت فراهم میشود.
درواقع DSLAM را میتوان یک سوئیچ با پورت های بسیار زیاد تصور کرد. چرا که اکثر مکانیزم های Switching در آن وجود دارد؛ با این تفاوت که به طور پیش فرض، تمامی پورت های DSL آن از یکدیگر ایزوله بوده و فقط به پورت Uplink، دسترسی دارند (همانند مکانیزم Private VLAN در سوئیچ لایه سه).
هنگامی که ADSL Modem را به خط تلفن متصل میکنید، پس از چند لحظه چراغ DSL آن روشن میشود که به معنی آن است که توانسته با DSLAM ارتباط برقرار کند. همانند زمانی که پورت شبکه PC خود را به Switch متصل کرده و چراغ کارت شبکه PC شما روشن میشود. پس از آن، چراغ Internet مودم شما روشن میشود که نشان دهنده کانکت شدن PPPoE در BRAS میباشد.
سوال اینجاست، چگونه صوت و Data به طور هم زمان بر روی خط تلفن کار میکنند؟
صدای انسان بر روی خطوط تلفن در محدوده 300 الی 3400 مگاهرتز منتقل میشود. درحالی که DSL، دیتا را بر روی فرکانس 25kHz الی 1.1MHz منتقل میکند که فاصله زیادی با محدوده صوت دارد. تصویر زیر، این فرکانس ها را بر روی نمودار نشان میدهد:
با این همه شما در منزل، نیاز به دستگاه کوچکی به نام Splitter دارید تا دیتا را از Voice جدا کند. بدون استفاده از این دستگاه، هنگامی که گوشی تلفن را برمیدارید، صدای نویز دیتا را خواهید شنید. همچنین هنگامی که تلفن زنگ میخورد، احتمال قطع شدن DSL شما زیاد میباشد. بنابراین به تعداد گوشیهای تلفنی که در منزل دارید، نیاز به داشتن Splitter خواهید داشت.
نویسنده مقاله: سید حسین آل طعمه
نوشته شده در تاریخ: 94/09/07