مفاهیم مقدماتی Cisco CME - بخش اول

CME، UC500، UC520، UC540 و UC560 چگونه کار میکنند؟

پیش از اینکه پیکربندی CME را آغاز کنیم، باید با مفاهیمی آشنا شویم.
آشنایی با نحوه عملکرد اصلی CallManager Express به جهت پیکربندی صحیح آن، اهمیت زیادی دارد. همانگونکه که میدانیم، CME یکی از قابلیت های IOS روتر های سیکسو میباشد که نقش مرکز تلفن را در شبکه ایفا میکند. IP Phone ها به واسطه سویچ شبکه، به CME متصل شده و تماس های ورودی و خروجی را handle میکنند.
هنگامی که تلفن روشن میشود، تلفن بوت شده و در CME رجیستر میشود. CME، به هر IP Phone یک داخلی اختصاص داده و از این پس تلفن های شبکه میتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. به طور پیش فرض تلفن های IP سیسکو از پروتکل (Skinny Client Control Protocol (SCCP برای ارتباط با CME استفاده میکنند.
تصویر زیر، برقراری تماس بین دو IP Phone که به یک مرکز تماس سیسکو (CME) متصل شده اند را نشان میدهد. از پروتکل SCCP برای برقرار تماس و سیگنالینگ استفاده میشود. در واقع پروتکل SCCP فقط بین تلفن و CME برقرار میشود و بین دو تلفن، از پروتکل RTP جهت انتقال Payload صدا، استفاده میشود.

هنگامی که تماس بین دو تلفن برقرار میشود، (Realtime Transport Protocol (RTP صدای شما را بین دو تلفن جابجا خواهد کرد. RTP، صدا را درون پکت IP جابجا میکند. RTP از پروتکل UDP استفاده میکند.
هنگامی که ارتباط تلفنی بین دو IP Phone به اتمام میرسد و گوشی تلفن اصطلاحا On-hook میشود، سیگنالی با استفاده از SCCP از هر دو تلفن به سمت CME ارسال میشود تا وضعیت خود را به آن اعلام کنند.

Voice Vlan، جدا کردن ترافیک دیتا از Voice

همانند دیگر تجهیزات شبکه، IP Phone ها نیز در حین مکالمه، ترافیک ایجاد میکنند که به آن Voice over IP یا VoIP گفته میشود. ترافیک VoIP نسبت به Delay و Jitter ای که بر روی bottleneck های شبکه رخ میدهد، بسیار حساس است.
مهم نیست شبکه شما کوچک و یا بزرگ است؛ برای غلبه به این مشکل، سیسکو همیشه توصیه میکند که ترافیک VoIP را از ترافیک دیتا جدا کنید. ایزوله کردن ترافیک VoIP از ترافیک دیتا با ایجاد یک Vlan جداگانه به نام Voice Vlan انجام میشود. سویچ های سیسکو دارای مکانیزمی هستند که به طور اتوماتیک ترافیک VoIP را شناسایی کرده، آن را در Voice Vlan قرار داده و به این ترافیک، اولویت بیشتری میدهند.
برای درک بهتر مطلب، تصویر زیر ساختار اولیه یک شبکه شامل IP Phone و PC ها را نشان میدهد. روتر سیسکو توسط ماژول FXO به شبکه PSTN متصل شده است. همچنین دارای لینکی به سمت اینترنت نیز میباشد.

به دلیل اینکه تلفن های IP یک پورت از سویچ را اشغال میکنند، عموما درون تلفن های IP یک سویچ سه پورت طراحی شده است که یک پورت آن به تلفن، پورت دوم به سویچ شبکه و پورت سوم به PC متصل میشود تا کاربر نیز بتواند به شبکه متصل شود. به دلیل اینکه تلفن، تگ دو Vlan را باید به سمت سویچ ارسال کند، ارتباط بین تلفن و سویچ، Trunk شده و لینک بین تلفن و PC، به صورت Access میباشد. با این همه دستور Switchport mode trunk را بر روی پورت سویچ که به تلفن متصل است، اجرا نمیکنیم.
عموماً CME توسط لینک Tunk به Core Switch متصل شده و هر دو ترافیک Voice و دیتا را دریافت میکند. ترافیک دیتا از طریق Data Vlan به سمت اینترنت ارسال شده و ترافیک Voice با استفاده از Voice Vlan به سمت PSTN ارسال میشود.

Interface های روتر – Interface های Voice برای CME

CME میتواند علاوه بر مدیریت تلفن های IP، نقش PSTN Gateway را نیز بازی کند. Connection های متفاوتی میتوان به CME متصل کرد، از جمله خطوط دیجیتال E1 و خطوط تلفن آنالوگ. تصویر زیر روتر 2801 را نشان میدهد که چهار ماژول بر روی آن نصب شده است.

لازم به ذکر است که بیش از 90 ماژول متفاوت میتوان بر روی این روتر نصب کرد. این ماژول ها به دو دسته تقسیم میشوند، ماژول های دیتا و ماژول های Voice. به ماژول های Voice، خطوط دیجیتال (PRI (E1/T1 و یا خطوط آنالوگ Voice متصل میشود.
نمونه ای از ماژول Voice، ماژول VIC2-4FXO میباشد که امکان اتصال چهار خط شهری آنالوگ را به روتر CME میدهد. تصویر این ماژول را در ذیل مشاهده میکنید:

در این مثال، بر روی روتر 2801 حداکثر دو ماژول دیتا میتواند نصب کرد. امکان نصب چهار ماژول دیتا بر روی این روتر وجود ندارد. بنابراین هنگام تهیه تجهیزات، به قابلیت های آنها توجه داشته باشید. قابلیت روتر 2801 سیسکو به صورت زیر است:

a) 2 Data interface cards + 2 Voice interface cards
b) 4 Voice interface cards

 

سری (Unified Communications 500 (UC 500 شامل UC500، UC520، UC540 و UC560

Cisco Unified Communications سری 500 ابزاری است که میتوان آن را چاقوی نظامی همه کاره دانست!
سری UC500 یک Appliance است که قابلیت های زیادی را فراهم میکند و مناسب شرکت های small و medium است. این Appliance علاوه بر اینکه یک روتر و CME است، قابلیت های بسیار بیشتری دارد:
قابلیت Voice Gateway با امکانات یک PBX کامل و (Auto Attendant (AA
امکان پشتیبانی از پورت های FXS، FXO و ISDN
پشتیبانی از Voice Mail
پشتیبانی از تلفن های IP سیسکو، سری SMB، سری 7900، تلفن های SIP و ...
ایفا کردن نقش روتر در شبکه
فایروال
پشتیبانی از Wireless (به صورت optional)
پشتیبانی از VPN – اجازه برقراری Tunnel های IPSec به UC را میدهد.


سری Cisco UC500 دارای سیستم عاملی معادل Advanced Enterprise IOS میباشد. برای تنظیم آن علاوه بر استفاده از محیط CLI، میتوان از Cisco Configuration Assistant نیز استفاده کرد.

 

نویسنده مقاله: سید حسین آل طعمه

نوشته شده در تاریخ: 94/01/18