VoIP مخفف عبارت Voice Over IP میباشد. در سیستم تلفنی سنتی, صدای انسان به سیگنال تبدیل شده و بر روی سیم ارسال میشد. ولی در سیستم VoIP، سیگنال های حاصل از صدای انسان در پکت های دیتا قرار گرفته بر روی شبکه ارسال میشود. یکی از عمده مزایای VoIP این است که کیفیت پکت های دیتا که حاوی سیگنال های صوتی هستند, به دلیل مسافت زیاد، افت نمیکنند. با این همه به خاطر داشته باشید VoIP همراه بسته های دیتا در شبکه جابجا میشود و در صورتی که زیرساخت شبکه به درستی پیکربندی نشده باشد، کیفیت مکالمات حتی درون شبکه داخلی هم پایین می آید. بنابراین پیکربندی زیرساخت شبکه در کیفیت تماس، نقش چشم گیری دارد.
یکی از تصورات اشتباه در مورد VoIP این است که اغلب فکر میکنند VoIP نیاز به اینترنت دارد. VoIP برای کار کردن نیازی به اینترنت نداشته و شما در شبکه محلی خود نیز میتوانید آن را پیاده سازی کنید.
VoIP مزایای زیادی نسبت به تلفن سنتی برای شما به همراه دارد که برخی از مهمترین آنها را بررسی میکنیم:
عدم نیاز به کابل کشی مجزا: به دلیل اینکه ویپ از کابل شبکه برای ارسال صوت استفاده میکند، شما نیاز به کابل کشی مجزا برای تلفن ها ندارید. اکثر IP Phone ها دارای دو پورت شبکه هستند؛ یکی را به سویچ وصل کرده و دیگری را به PC وصل میکنید.
امکان جابجایی کاربران درون سازمان: کارمندان بدون هیچ مشکلی میتوانند محل کار خود را تغییر دهند. کافیست تلفن خود را در محل جدید به کابل شبکه متصل کنند و تمامی تنظیمات تلفن خود را داشته باشند. نیازی به کابل کشی و تنظیمات بر روی Call Manager و یا MDF (در سیستم تلفنی سنتی) نیست.
داشتن داخلی در هر کجای دنیا: شما میتوانید داخلی خود را بر روی تلفن همراه خود تنظیم کنید و به هرجای دنیا سفر کنید. کافیست تلفن همراه شما به اینترنت متصل شود تا داخلی خود را داشته باشد. تصور کنید شما به خارج از ایران سفر کرده اید و از اینترنت هتل استفاده میکنید. داخلی شما بر روی تلفن همراه فعال شده و همکاران شما از شرکت میتوانند با داخلی شما تماس بگیرند. حتی شما میتوانید از هتل، همانند اینکه در شرکت تان حضور دارید، به خطوط شهری دسترسی داشته باشید.
کمترین هزینه برای مکالمات بین شعبه ها: اگر سازمان شما دارای شعبه هایی در شهر ها و یا کشور های مختلف دارد، حتما به VoIP نیاز دارید. کافیست شعبه های شما به شبکه اینترنت و یا اینترنت ملی متصل باشند، با راه اندازی VoIP رایگان مکالمه کنید. حتی شعبه های شما نیز برای تماس با تلفن شهری شعبه های دیگر میتوانند از خطوط شهری شعبه مورد نظر استفاده کرده و بجای پرداخت هزینه بین شهری، هزینه شهری بر روی قبض تلفن محاسبه خواهد شد.
اشغال فضای کمتر: ممکن است شما به هیچ کدام از مزایای VoIP نیازی نداشته باشید، ولی تصور کنید سازمانی با 500 کارمند دارید. در صورتی که از سیستم تلفنی سنتی و سانترال استفاده کنید، حداقل نصف یک اتاق 12 متری را به MDF سانترال ها اختصاص دهید و با انبوهی از سیم های تلفن روبرو خواهید بود! این آشفتگی و نابسامانی در سیستم VoIP حذف شده و فضایی به مقدار یک ویدئو خانگی و یا یک کیس اشغال میشود.
کنترل مکالمات تلفنی: علارقم پیشرفت سیستم سانترال های قدیمی، امکانات محدود تری نسبت به سیستم VoIP دارند. در سیستم VoIP هیچگونه محدودیتی بر روی ضبط مکالمات و گرفتن انواع گزارش ها وجود نداشته و با چند کلیک، گزارش مورد نظر شما ایجاد میشود.
امکان اتصال به سیستم سانترال سنتی: اکثر سازمان ها سیستم تلفن قدیمی خود را دارند و شاید از نظر اقتصادی به صرفه نباشد که کل این سیستم را با سیستم VoIP جایگزین کنند. VoIP میتواند با سیستم سانترال های قدیمی نیز ترکیب شود تا نیازی به پرداخت هزینه های مجدد برای جایگزین کردن سیستم تلفن فعلی نداشته باشید.
امکان یکپارچه شدن با ایمیل و CRM: سیستم های VoIP تنها امکان مکالمه به شما نمیدهند. VoIP یک سیستم یکپارچه است که امکان یکپارچه شدن با Outlook و CRM سازمان شما را نیز فراهم میکند. تصور کنید شما برای مسافرت کاری از کشور خارج شده اید و یا به مرخصی رفته اید. تلفن و ایمیل شما به یکدیگر متصل است؛ افرادی که با داخلی شما تماس میگیرند و تماس آنها بی پاسخ میماند، میتوانند پیغام خود را از طریق تلفن به یک ایمیل Attach کرده و برای شما ارسال کنند.
سیستم VoIP میتواند با CRM و دیتابیس سازمان شما نیز یکپارچه شود.